Кое е по-добро? Силният старт или страхотният финал? Ако говорим за спринтови дисциплини в леката атлетика, такова разделение едва ли има! Но в маратонските бягания безспорно първото е за предпочитане. И понеже българският футболен шампионат си е един вид маратон, добрият старт е от много важно значение.

След изтеглената днес програма, много футболни специалисти ще кажат: „Програмата не е толкова важна, така или иначе ще играем с останалите 15 отбора по два пъти. Тези мачове трябва да се изиграят!” Но съм убедени, че с интерес са чакали да излезе въпросният график за мачове и са започнали да си правят сметки.

Друго си е дербитата да са колкото може по-назад. Да стартираш с няколко мача с по-непретенциозни съперници и да си натрупаш активче. Това в особена сила се отнася за евроучастниците ни. Едва ли някой измежду треньорите и ръководствата иска в тежките август и септември битки с конкуренти за титлата. А примери, че ако те покрие шанса при програмата и стартираш с „по-леките” мачове после трудно могат да те догонят, колкото искаш.

Шампионът Левски е в най-неизгодна позиция от тази гледна точка – като се започне с гостуването на Миньор във втория кръг, идва домакинство с Литекс, гостуване на Славия, мач с Локомотив София на Герена и вечно дерби с ЦСКА. Всичко това около опитите на „сините” да щурмуват Шампионската лига. Ако можем да използваме само една дума – кошмарно.

Стартът за Любо Пенев и компания пък е повече от мечтан. До вечното дерби в 6-я кръг „армейците” приемат Берое и Локомотив Мездра, а гостуват на Локо Пловдив, новака Спортист Своге и Пирин.

Дотук със сметките. Да видим какво ще стане на терена.